Böckerna

Alla böcker i kronologisk ordning:

Hela den här sidan måste göras om pga uppdateringen i WordPress … Beklagar kaoset – hoppas du hittar infon du söker! Fixar när jag hinner!

Syskonkärlek – 1991, AWE/Gebers

Syskonkärlek

Amanda älskar sin bror Ludvig och med tiden upptäcker hon att han känner detsamma för henne. De dras till varandra allt mer och till slut kan de inte stå emot längre utan inleder ett förhållande. En bok om kärlek och lust, men också en fråga om vad som är rätt och fel. Vem bestämmer över andras lycka?

Boken kom ut för första gången 1991 och har översatts till tyska, danska, norska och holländska. I Tyskland blev den nominerad till det största tyska ungdomspriset Deutschen Jugendliteraturpreis

Kattskorpor – 1994, Norstedts

Kattskorpor

Det som är vanligt i Felicias liv är ovanligt för många andra. Hon bor på landet med sin pappa Konstnären och hans pojkvän Anton och hon får göra nästan vad hon vill. En bok om sommarlov, vänskap och kärlek när man är tretton år.

 

 

Knappt lovlig – 1996, Norstedts

Knappt lovlig

Hanna är en riktig asfaltsblomma. Men hennes mamma, som är författare, får för sig att hon kommer att kunna skriva så mycket bättre, bara hon kommer ut på landet. För Hanna är det rena katastrofen; hur ska det nu gå med livet? Hanna måste åka skolbuss fram och tillbaka med den hopplösa lantisen Sara och det blir krångligt att stanna i stan om kvällarna.
Och Hannas bästis Linn fullkomligt pyser av förakt inför landsbygden och dess människor.
Men så träffar Hanna Arild.
Det är alldeles omöjligt förstås. Han är mycket äldre än hon och dessutom grisbonde. Linn skulle få spader om hon visste. Men Hanna kan inte låta bli. Det går bara inte. Fast hur får man honom att upptäcka en 15-årig tjej från stan …

 

Som om ingenting – 1999, Rabén & Sjögren

Som om ingenting

På skrivarkursen träffar nittonåriga Elin Paul. De finner en speciell samhörighet och sakta börjar det utvecklas något mellan dem. Elin blir kär. Allvarligt kär. Men Paul är tjugofem år äldre. Och han är far till Elins bästa kompis. Elin kämpar emot. Det får inte hända, det finns inte. Men det händer i alla fall.

 

Hur man gömmer en mammut – 2001, Rabén & Sjögren

Hur man gömmer en mammut

Alexander har alltid önskat sig ett husdjur, men hans föräldrar tycker inte alls att det är någon bra idé. Han har försökt ta hem några djur i smyg och hålla dem gömda. Det kan vara tillräckligt svårt att gömma kattungar, skalbaggar eller grodor – men när han en dag hittar en livs levande mammut som han väldigt gärna vill behålla, då får han verkligen problem!

 

Ett magiskt misstag – 2002, Rabén & Sjögren

Ett magiskt misstag

När Fabian öppnar julklappen han har fått av mormor visar det sig vara en underlig, snidad käpp. Fabian har aldrig sett en sådan förut och underligt nog har mormor inte heller sett den tidigare. Strax börjar de mest konstiga saker hända hemma hos Fabian! Hur ska han få de vuxna att begripa att käppen faktiskt är magisk på riktigt?

 

Hur kär får man bli? – 2004, Rabén & Sjögren

Hur kär får man bli?

”Om inte om vore, tänkte jag. Om inte om vore skulle jag bli kär i Adam. Hur kär som helst. Blossande, vanvettigt gnisterkär. Ursinnigt sprängförälskad. Men nu var ju om. Och bara själva tanken på att bli kär i Adam var totalförbjuden, straffbar, ohygglig och fruktansvärd. Ändå tänkte jag den. Ändå fladdrade kolibrin där inne. Trots att om var.”

Här finns det omöjliga valet mellan bästisen och kärleken. Här finns djupa familjekonflikter. Vuxna som sviker – som en mamma som har flyttat sin väg och en konflikträdd pappa som duckar för alla problem. Framförallt finns det stora problemet med att kunna säga som det är- innan det är för sent.

 

Expert på att rodna – 2005, Rabén & Sjögren

Expert på att rodna

När hennes mamma flyttar ihop med sin nya kärlek måste Natalie följa med – ut på landet till en ny skola, med nya gäng som inte alls är som hennes gamla. På köpet får hon också en ny ”bror”, Jerker, spännande, snygg – ”en sextontaggare”, säger tjejerna i klassen. Natalie dras in i hans trollkrets och märker hur känslorna sjuder och gnistrar i henne. Är hon kär? Är det så här det ska vara?
Men livet på landet med en ny familj är inte så enkelt alltid, fastän hon får en nästan alldeles egen häst; att komma ny till en klass med färdiga hierarkier och okända regler sätter Natalie på hårda prov.

 

Räcker det om jag älskar dig? – 2006, Rabén & Sjögren

Räcker det om jag älskar dig?

19-åriga Fanny är mitt uppe i sin första ”riktiga” relation. Hon bor ännu hemma hos sin mamma, men hennes pojkvän Johan har en egen lägenhet, en etta. Fanny bor mest hos honom, allt är perfekt, men en dag märker hon att det är något som inte stämmer. Hon vill så gärna tro att de skulle ”leva lyckliga i alla sina dagar”. Men hur ser det ut i verkligheten?

 

Som jag vill vara – 2007, Rabén & Sjögren

Som jag vill vara

Jessica är 15 år när hon mister sin oskuld och blir gravid. Omvärlden försöker övertala henne att göra abort, men efter mycket övervägande bestämmer hon sig för att behålla barnet. Pojkvännen drar sig undan i panik och hennes föräldrar förstår inte alls hennes beslut. Men hon finner stöd hos bästa väninnans mamma, som också hon väntar barn. Det blir ett möte mellan två kvinnor över generationsgränserna. En bok om rätten till sin egen kropp, om kärlek och om att försöka vara den man vill.

 

Bara inte du – 2009, Rabén & Sjögren

Bara inte du

Emma är bra på att gå balansgång. Hon balanserar mellan sina skilda föräldrar, sina vänner och det faktum att hon fyller tjugo och plötsligt ska vara vuxen på allvar, med jobb och egen lägenhet. Men när närmaste väninnans pojkvän ringer på dörren och en svindlande närhet uppstår, slaknar linan för Emma och hon börjar vackla. Inte blir det bättre av att hennes allra bäste vän Markus börjar glida undan och syssla med saker som visar sig bli farliga för dem båda.

Flyga högt – 2011, Rabén & Sjögren

Flyga högt

Det finns koder. Vissa regler. Som när man kommer ny till klassen. Då handlar det om att inte märkas för mycket. Att vara lagom. Glida in och smälta ihop med de andra.
Så gör inte Silja. Silja gör precis tvärtom.

Vendela är femton år och har just börjat nian. Hon tycker att det är ganska skönt att vara tillbaka i skolan. Framför allt för att hon får träffa Nils igen, men också för att allt blir förutsägbart; det står på schemat hur dagarna ska se ut.
Men tredje dagen dyker det upp en ny tjej i klassen, Silja. Hon tar plats och struntar helt i alla oskrivna regler. Hon sätter sig var hon vill, hon umgås med vem hon vill och hon verkar inte alls vilja smälta in i klassen. Är hon korkad, trotsig eller bara urstark? Ingen vet, men sensationen är ett faktum. Och plötsligt gäller inte den givna rangordningen, rollerna fördelas om – och inget är längre självklart.

 

Du & jag – 2013, Rabén & Sjögren

Du & jag

Andreas och Alicia brukar göra sällskap till skolan, men i skolan blir Alicia som en annan person. Hon blir skol-Alicia med läppglans. Eller glitter-Alicia på discot. Andreas vet inte hur han ska närma sig henne.

I skolan finns också Edvin som pratar för mycket och skrattar för högt. Och Kevin som är kungen och som alla antingen ser upp till eller är rädda för. Det finns en drottning också, Ida, och hennes hovdam, Olivia. Det gäller att navigera rätt bland vänner och fiender, hot och löften.

 

Hon & han 2014, Rabén & Sjögren

Hon & han

Alicia är upptagen med att duga. Hon är populär i klassen men tillhör inte riktigt innegänget. Varje dag i skolan anstränger hon sig för att göra allt rätt och säga rätt saker – så mycket att hon är alldeles slut när hon kommer hem.

På Facebook går det bättre att navigera än i skolan. Det är lättare att säga coola, smarta saker när man får tänka innan. Dessutom har Alicia världens snyggaste profilbild. En dag får hon en vänförfrågan från nån som heter Lucas, som är jättelik Harry i One Direction. Tänk om hon blev ihop med en sån kille, då skulle nog klassens drottning Ida släppa in henne i sin krets på riktigt. Utan att Alicia riktigt vet hur det gått till har hon ljugit ihop att hon och Lucas är tillsammans.

 

Han & dom – 2015, Rabén & Sjögren

Han & dom

Sexornas korridor. Äntligen är den deras. Det här har varit sommaren när alla har vuxit mer än vanligt, särskilt tjejerna. De skrattar inte längre åt Kevins fräcka skämt. Än mer irriterande är det faktum att Alicia fortfarande är ihop med Andreas och att Kevin inte kan låta bli att tänka på henne. Det måste finnas något skäl till att Alicia är ihop med en tönt som Andreas och Kevin bestämmer sig för att ta reda på vad det är.

Släppa taget – 2015, Rabén & Sjögren

Släppa taget

Elsa och Stella är tvillingar. De står varandra nära och gör nästan allting tillsammans, men de är ändå väldigt olika. Stella är social, utåtriktad och ibland tanklös medan Elsa är försiktig och omtänksam och inte alls har lika lätt att ta för sig av livet som sin syster. De blir ständigt hopblandade vilket irriterar dem. Bara för att de ser likadana ut är de inte samma på insidan! Trots att de är lojala mot varandra pågår det en ständig och outtalad tävling. Om betyg och prestationer men även om kärlek och vänskap.

Nu är det sista terminen i nian. Elsa har länge varit hemligt förälskad i Elliot, något som hon inte gjort någon sak av. För henne har det räckt att få vara i hans närhet. När de får en ny dramalärare i klassen ställs saker på ända. Läraren är ung och ambitiös och vill skapa konst. Tränga djupt in i själen. Stella är eld och lågor. Äntligen ska hon få utlopp för sin längtan efter att stå på scen! Elsa är inte alls lika övertygad. Ingen ska få blottlägga hennes inre. Särskilt inte när Elliot är i närheten. Systerskapet, vänskapen och kärleken sätts på hårda prov.

 

Tappa greppet – 2017, Rabén & Sjögren

Tappa greppet

Hampus och Victoria är bästa kompisar. De hänger alltid med varandra. Självklara. I alla fall var det så till alldeles nyss. Tills den där dramaläraren Vincent kom med sina idiotiska övningar och lockade fram massa sanningar. Nu är allt förstört och Hampus har ingen aning om vart han ska ta vägen. För om han inte kan vara med Victoria så finns det liksom ingen annan. Det är klart att gänget är kvar. Och Victoria står där. Precis som innan. Men nu vet hon hur han känner. Att han är KÄR i henne. Och ingenting kan någonsin bli som det har varit. För hur ska Victoria någonsin kunna vara kompis med honom när hon samtidigt vet hur han känner?

Tappa greppet är en fristående fortsättning på Släppa taget.

 

Kär eller magsjuk? – 2017, Nypon förlag (lättläst)

Kär eller magsjuk?

Hannes kärlek till Sara är stor, men hon verkar vara kär i en annan, äldre kille. Hannes slänger armbandet han tänkt ge henne. Hur kunde han ens tro att han skulle ha en chans hos Sara? Han tänker aldrig mer gå till kiosken. Det är bara det att han har fått allt om bakfoten. Om kärlek, vänskap, sommarlov och att allt inte alltid är som man tror.

 

Ellinor – 2018, Natur & Kultur

Ellinor

På Ellinors födelsedag börjar en ny kille i klassen. Han heter Viktor och är snygg, rolig och tar plats direkt. Han ser rakt på Ellinor när klassen sjunger för henne. Kinderna hettar och det blir fladdrigt i magen så fort han ler mot henne. Men det är fler som påverkas av Viktor. Meja slänger med sitt långa, blanka hår när han är i närheten och Leo verkar sur för att Viktor tar all uppmärksamhet. Ellinor blir trött av att navigera efter vad alla andra vill. Hur ska hon kunna sätta ner foten och visa vad hon behöver? Och vågar hon berätta för Viktor vad hon känner?

 

Leo – utkommer på Natur & Kultur den 18 augusti 2018

Leo

(En fristående fortsättning på Ellinor)

Leo tycker att livet är ganska jobbigt. Hemma bråkar familjen och i skolan är ingenting sig likt sedan Viktor kom till klassen. Vad ser Ellinor hos honom? Märker hon verkligen inte att saker han säger inte hänger ihop? Leo bestämmer sig för att försöka avslöja honom, men det går inte som han har tänkt sig och läget förvärras istället. Fast när den stora katastrofen inträffar sätts allt i ett nytt perspektiv och det som var så viktigt nyss är plötsligt inte alls lika viktigt längre.

 

Ska vi bada, eller? – utkommer på Nypon förlag i augusti 2018

Ska vi bada, eller?

(En fristående fortsättning på Kär eller magsjuk?)

Hannes och Sara ska cykla till stranden och bada. De har bara varit ihop i några dagar så det är lite nervöst. Hannes råkar spilla läsk på Saras nya linne och när de badar vill Sara simma på djupt vatten. Hannes tycker inte om djupt vatten, men det vill han inte tala om för Sara, så han simmar efter henne ändå.

Viktor

En fristående fortsättning på Ellinor och Leo)

Så länge vårterminen pågår funkar det fint för Viktor. Ingen i skolan vet hur allt egentligen är. Men sommarlovet innebär helt andra förutsättningar. Hur ska han nu hålla kompisarna på lagom avstånd? Blir han till och med tvungen att göra slut med Ellinor för att bevara sin hemlighet?

Blöta Stövlar, Vilja förlag 2019

Lucia lever ensam med sin treåriga dotter Maja. Majas pappa John flyttade långt upp till Norrland när Lucia berättade att hon var gravid och inte ville göra abort, så hon har fått klara det mesta själv. Visst har hon känt sig ensam ibland och visst har hon längtat efter något som kunde ha varit – men på det hela taget har de det ändå bra, hon och Maja. Fast en dag möter hon Joels pappa Erik i kapprummet när hon ska lämna Maja på förskolan. Hans ögon påminner om honung och kanel och känslor Lucia inte vågar ge sig hän åt invaderar henne fast hon stretar emot.

Var är Sara? Nypon förlag 2019

Var är Sara? är en fristående fortsättning på ”Kär eller magsjuk?” och ”Ska vi bada, eller?”

Skolan börjar och Hannes tycker det är spännande att gå dit tillsammans med Sara – som pojkvän och flickvän. Men Sara blir allt mer upptagen av något annat, något som oroar Hannes mer för varje dag som går.

”Är du med oss?” är den fjärde boken om Hannes. Utkommer på Nypon förlag hösten 2020.

Det börjar en ny tjej i Hannes klass. Hon heter Vilma och alla verkar tycka att hon är så cool och spännande. Men hon säger saker som är rasistiska och ingen protesterar. Det känns inte alls bra. Hannes flickvän Sara blir kompis med Vilma och Hannes vet inte hur han ska göra. Ska han ställa upp för dem som blir utsatta för Vilmas rasistiska påståenden eller ska han hålla tyst för att inte Sara ska göra slut?

Är du med oss? är en fristående fortsättning på Kär eller magsjuk?, Ska vi bada, eller? och Var är Sara?

Klättra uppåt utkommer på Rabén & Sjögren under hösten 2020.

I högstadiet var Victoria alltid i centrum, men i klassen på det estetiska programmet på gymnasiet är allt annorlunda. Victoria försöker verkligen intala sig att hon tycker det är bra att alla är självständiga och tar plats – men hon har svårt att vänja sig. Dessutom går det inte alls lika bra med teaterlektionerna som hon hade trott att det skulle göra. I teatergruppen finns Alvin med de blå ögonen, tänkande, smart och duktig på scenen. Victoria vill så gärna att han ska se henne, men det går inte särskilt bra. Det känns som om hon krymper medan alla omkring henne växer. Men så dyker Jack upp – hennes gamla pojkvän från högstadiet! Han var cool och respekterad då och det är han nu också. Kanske kan hon bli ihop med honom igen ett tag? Bara för att klättra lite på den sociala rankingen och få känna sig som sig själv igen?

Klättra uppåt är en fristående fortsättning på Släppa taget och Tappa greppet.