Biografi

Mitt liv i korthet:

Februari 2018

Jag föddes 1967 i Aneby, Småland. Mamma heter Dolly och pappa hette Birger. När jag föddes hette de båda Lindén i efternamn. Jag hade tilltalsnamnet Petra, så jag hette alltså Petra Lindén från början. Under det namnet gick jag i lågstadiet på Centralskolan i Aneby.

Jodå, det är jag …

Mina föräldrar skildes när jag var nio år och efter lite flyttande hit och dit bosatte sig mamma i Jönköping dit jag också flyttade när jag skulle börja i femman. Eftersom jag skulle gå i en ny klass och lära känna nya människor passade jag på att byta tilltalsnamn till Katarina som var min favorit bland de förnamn jag fått. Jag började femman i Rosenlundsskolan i Jönköping och gick kvar på den skolan ända tills jag slutade nian 1983.

När jag var sexton år och skulle börja gymnasiet flyttade jag ihop med den man som jag sedan gifte mig med två år senare. Han hette Einar von Bredow och bodde i Sigtuna. Jag gick ett år på Naturvetenskaplig linje på SSHL (Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket), men upptäckte att jag hellre ville hålla på med språk och litteratur så jag bytte till Humanistisk linje (halvklassisk variant, dvs med latin som tillval) i tvåan. Studenten på SSHL 1986.

1987 flyttade vi till Ringvägen på söder i Stockholm och jag började på Konstskolan vid Odenplan där jag gick ett år. Sedan fick vi för oss att flytta till södra Spanien där vi bodde utanför en liten by som heter Maro ända till 1992. Under den tiden skrev jag färdigt det manus som skulle bli min första bok; Syskonkärlek (utgiven 1991) och jag målade också ihop min första separatutställning av oljemålningar och kolteckningar. Den ägde rum på Galleri Smedbyn i Huskvarna ungefär samtidigt som min första bok kom ut.

Bilden som togs inför boksläpp och utställning 1991

När vi flyttade hem till Sverige igen bodde vi först i Jönköping ett tag, sedan hyrde vi en villa i utkanten av Bredaryd (det var massor av möss i det huset – precis överallt) för att 1994 köpa ett rött trähus med vita knutar i den lilla byn Väset i Kulltorps socken. Där stannade vi i hela sex år.

Här bor vi!

År 2000 skildes vi, jag och Einar, efter sjutton år tillsammans. Jag flyttade till min skrivarstuga (som jag köpte utan vatten och el och med en minst sagt trängande behov av renovering …) i Granstalida tre kilometer från Rydaholm. Där träffade jag snart Kjell som jag fortfarande är gift med. Vi har två söner; Fabian som är född i mars 2001 och Arvid, född i oktober 2006 och vi har flyttat från Granstalida, via ett par ställen i Alvesta och sedan Hjortsberga och bor nu i ett 1800-talshus på landet mellan Rydaholm och Moheda.

Jag har skrivit 26 barn- och ungdomsböcker, varav 24 har kommit ut och två kommer ut i höst (2020). Mer om böckerna hittar du under ”Böcker” (sidan är under ständig utbyggnad …)

2018 valdes jag in som ledamot på stol nummer fyra i Svenska barnboksakademin, en post jag lämnade under våren 2020.

Priser och utmärkelser i urval:

  • 1994 – Tyska ungdomsbokpriset Buxtehuder Bulle för Syskonkärlek
  • 1996 – Jönköpings läns landstings Kulturstipendium
  • 2004 – Bokjuryn kategori 14–19 år för Hur kär får man bli?
  • 2007 – Pocketpriset kategori ungdomsbok för ”Expert på att rodna”
  • 2007 – Bokjuryn kategori 14–19 år för Som jag vill vara
  • 2012 – Barnens romanpris av Sveriges Radio för Flyga högt
  • 2013 – Astrid Lindgren-priset
  • 2013 – Emilpriset
  • 2020 – Schullströmska priset för barn- och ungdomslitteratur